Er wordt nog wel eens wat gesteggeld over frituren. Want deze bereidingsmethode van voedsel zou een paar minder gezonde kantjes hebben. Gefrituurd voedsel zorgt ervoor dat je veel calorieën en vetten eet en dat de vitamines en mineralen er eerst ook nog eens ‘uit gefrituurd’ worden. Ook door oxidatie van frituurolie kunnen zogenaamde vrije radicalen ontstaan. En die kunnen schadelijk zijn voor je lichaam en ontstekingsreacties activeren. Maar ondanks dit wat donkere verhaal: zo nu en dan iets gefrituurd op je bord (niet elke dag), leidt echt niet tot grote gezondheidsrisico’s. En het wordt als heel lekker ervaren, een smulfeestje. Juist vanuit dat laatste is er bijna geen horecaonderneming die zonder een goede horeca friteuse kan. Hapjes uit de frituur doen het ook heel goed in combinatie met allerlei drankjes.
Hoofdzaken voor een friteuse
Ook thuis staat geregeld de friteuse opgesteld. Maar zo’n huis-tuin-en-keuken-dingetje komt de echte horecazaak niet binnen. Wel spelen voor horecaondernemers dezelfde vragen als bij consumenten als nagedacht wordt over de aanschaf van een friteuse:
- Capaciteit (bij horeca veel meer dan bij thuisgebruik)
- Temperatuurregeling (door het grote assortiment bij horeca heel belangrijk)
- Veiligheid (zeker bij horeca vaak een verplicht dingetje)
- Reiniging en onderhoud (door veelvuldig gebruik bij horeca snel schoon te maken)
Van de horeca friteuse mag je meer verwachten
Terwijl bovenstaande vier punten voor alle friteuses gelden, zijn er specifieke zaken waar een horeca friteuse absoluut aan zou moeten voldoen. Allereest de duurzaamheid. Waar thuis in het weekend de friteuse uit het keukenkastje wordt gehaald, daar is een friteuse in de horeca elke dag hard bezig. Zo’n apparaat moet dan ook bestand zijn tegen intensief gebruik; een robuuste constructie is voorwaarde. Ook moet in een bar of restaurant een friteuse snel kunnen verhitten en een hoog rendement hebben. Natuurlijk kun je in een zakelijke friteuse vis, snacks en vleesgerechten gemakkelijk bereiden. De bedieningspanelen bij zakelijke friteuses moeten eenvoudig zijn. Tot slot moet zo’n frituur ook snel én goed te reinigen zijn. Tijd is geld in de horeca.
Horeca friteuse: kies je favoriete model
Johan Cruyff zei het al: elk voordeel heb z’n nadeel. Dat geldt ook voor apparaten en dus ook voor friteuses. Als ondernemer houd je dan ook het best voor ogen wat je exact nodig hebt. En je legt dan je voorkeur bij dat model dat jouw business past. Zo kun je een klein cafeetje hebben waarin je friteuse best gezien mag worden: ga dan voor een mooi design ook al is de prijs wat hoger. Of je wilt absoluut geen oliegeur in je zaak. Kies dan voor een model dat min of meer geurvrij is of met de mogelijkheid vieze geurtjes direct weg te werken. Wordt je frituur niet heel intens ingezet? Dan kun je af met een frituur die lagere capaciteit heeft. Is schoonmaken niet jouw ding? Kies dan voor een apparaat dat je heel gemakkelijk kunt reinigen.
Voorbeelden
Een paar kampioenen als het om een horeca friteuse gaat:
- Pitco SG14 (enorme capaciteit, wel hogere prijsklasse)
- Frymaster MJ45 (echt duurzaam, frituurt snel, moet wel professioneel worden geïnstalleerd)
- Avantco F100 (betaalbaar, eenvoudig te gebruiken, wel meer een gelegenheidstoestel)